• Haberler
  • Dünya
  • Rektör Şındak, 'Özgür Gazze' Temasıyla Düzenlenen Siirt Uluslararası Kısa Film Festivaline Katıldı

Rektör Şındak, 'Özgür Gazze' Temasıyla Düzenlenen Siirt Uluslararası Kısa Film Festivaline Katıldı

7.Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali ikinci günü etkinlikleri kapsamında Rektörümüz Prof.

7.Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali ikinci günü etkinlikleri kapsamında Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Üniversitemizde bulunanFestival Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Akademisyen Prof. Dr. İhsan Sürreya Sırma, Gazeteci/Yazar Selahattin Eş, Filistinli Yönetmen Al-Arian, Araştırmacı/Yazar Vahdettin İnce, İş İnsanı/Yapımcı Kemal Tekden, Araştırmacı/Yazar Moin Naim, Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Tekin, Filistin Diplomasi Merkezi Yöneticisi Fatih Ucla, Tekden Film Danışmanı Muhsin Turan ve Festival Direktörü Baran Mayda’yı  etkinlikler öncesinde makamında ağırladı. Rektörlük makamında gerçekleşen görüşmede Üniversitemiz üst yönetimi de hazır bulundu.

Görüşmede festivalin sanata ve sinemaya katkıları, bölgenin kültürel yapısına olan etkileri, gelecekte yapılabilecek iş birlikleri ve Gazze’de yaşanılan insanlık dramının ulusal ve uluslararası arenada gözler önüne serilmesi üzerine fikir alışverişlerinde bulunuldu.

Bu kapsamda konuklar Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak’ın göstermiş olduğu misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak ise konuklarına teşekkür ederek, Üniversitemizde yapılan bu etkinliklerin ortak bir Gazze bilinci oluşmasına büyük yararlar sağlayacağını ifade etti.

Bu görüşmenin sonrasında ise Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Festival Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay’ın oturum başkanlığında gerçekleştirilen “Yönetmen Gözüyle Filistin ve Siyonist Sinema” söyleşisine katıldı. Söyleşide Kemal Tekden, Nazif Tunç, Ceyhan Aksoy ve Tülay Gökçimen konuşmacı olarak yer aldı.

“Filistin ve Siyonist Sinema” üzerine gerçekleştirilen bu söyleşide Siyonist sinemanın ideolojik yapısı ve dünya sinemasındaki yeri katılımcılar tarafından dinleyicilere anlatıldı.

Bu kapsamda Kemal Tekden, “Diriliş Ertuğrul ve Özgür Sinemada Çığır Açmak”, Nazif Tunç “Yerli Sinemada Antisiyonist Bakışı Aramak”, Ceyhan Aksoy “Filistin Türk Sinemasının Neresinde”, Tülay Gökçimen ise “Filistin, Kadın ve Belgesel” başlıklarını dinleyicilere aktardı.

“Yönetmen Gözüyle Filistin ve Siyonist Sinema” söyleşisinin hemen ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, Vahdettin İnce’nin oturum başkanlığını yaptığı “Oryantalist ve Siyonist Sinemanın Deşifresi” söyleşisine katıldı. Söyleşide Dr. Veysel Karataş, Doç. Dr. Aydın Aktay ve Moin Naim konuşmacı olarak yer aldı.

Bu kapsamda Dr. Veysel Karataş, “Hollwood’da Holocost Sinema Endüstrisi”, Doç. Dr. Aydın Aktay “Kültür Endüstrisi ve Yahudi Lobisi”, Moin Naim ise “Arap Medyasında Filistin ve İsrail Meselelerinin Temsili” ana başlıklarında çerçevesinde dinleyicilere bilgiler sundu.

“Oryantalist ve Siyonist Sinemanın Deşifresi” konulu söyleşide, oryantalist bakış açısının sinema üzerindeki etkileri ve Siyonist sinema akımının kültürel ve siyasi söylemleri nasıl şekillendirdiğini dinleyicilere anlatıldı. Söyleşi dinleyicilere sinemanın manipülatif gücünü ve kurgulanan algıların toplumlar üzerindeki etkilerini derinlemesine anlama fırsatı sundu.

7.Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali üçüncü günü etkinlikleri kapsamında Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Prof. Dr. Fadıl Aygan’ın oturum başkanlığında gerçekleştirilen “Tehlikenin Olduğu Yerde Yükselir Kurtarıcı Güç” söyleşisine katıldı. Söyleşide Festival Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Wajdy al-Arabi, Sami el-Arian konuşmacı olarak yer aldı.

“Tehlikenin Olduğu Yerde Yükselir Kurtarıcı Güç” başlıklı söyleşide, kriz ve tehlike anlarında ortaya çıkan liderlik ve dayanışma konuları tartışıldı. Bu kapsamda Prof. Dr. Yasin Aktay, “Sanat, Savaş ve Siyaset”, Wajdy al-Arabi “Gazze Sinemayı Nereye Davet Eder”, Sami el-Arian ise “Soykırım Çağında İsrail’in Stratejik Kayıpları” başlıklarında detaylı bilgileri dinleyicilere aktardı.

“Tehlikenin Olduğu Yerde Yükselir Kurtarıcı Güç” söyleşisinin hemen ardından ise Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın oturum başkanlığını yaptığı “Dünya Esir, Gazze Özgür” söyleşisine katıldı. Söyleşide Selahaddin Eş, Vahdettin İnce, Rıdvan Kaya ve Dr. Hüseyin Atvan konuşmacı olarak yer aldı.

Bu bağlamda Selahaddin Eş, “7 Ekim’den Sonra Dünya ve Sinema”, Vahdettin İnce “Haçlı ve Siyonizm Medeniyetine Karşı Aksa Tufanı”, Rıdvan Kaya, “Siyonist Sinema ve Medyanın Kapattığı Dünya”, Dr. Hüseyin Atvan ise “Türkiye’de Bir Gazzeli” ana başlıklarında dâhilinde dinleyicilere bilgiler sundu.

7.Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali dördüncü günü etkinlikleri kapsamında Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Prof. Dr. Cemalettin Erdemci’nin oturum başkanlığında gerçekleştirilen “Beyaz Perdede İntifada” söyleşisine katıldı. Söyleşide Turan Kışlakçı, Doç. Dr. Mahir Özhan, Said el-Hajj, Prof. Dr. Funda Masdar ve Dr. Muhammet Sağlam konuşmacı olarak yer aldı.

“Beyaz Perdede İntifada” başlıklı söyleşide, Filistin direnişinin sinemadaki yansımaları üzerine konuşuldu. Bu doğrultuda Turan Kışlakçı, “Filistin Sineması’nın Dünü ve Yarını”, Doç. Dr. Mahir Özhan “Filistin Siyasi Haritasının Değişim Tarihi”, Said el-Hajj “Türkiye’de ve Arap Dünyasında Aksa Tufanı Dalgaları”,  Prof. Dr. Funda Masdar “Sinemada İslamafobi” Dr. Muhammet Sağlam ise “Hz. Muhammed, Selahattin Eyyübi ve Sinemadaki Temsilleri” başlıklarını dinleyicilere aktardı.

“Beyaz Perdede İntifada” söyleşisinin hemen ardından ise Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, Turan Kışlakçı’nın oturum başkanlığını yaptığı “Arap Dünyasında Filistin Sineması” söyleşisine katıldı. Söyleşide Samir Arabiyat, Hişam Abdullah ve Abdülkerim Akkad konuşmacı olarak yer aldı.

“Arap Dünyasında Filistin Sineması”, söyleşisi bağlamında Samir Arabiyat “Ürdün Sinemasında Filistin ve Gazze”, Hişam Abdullah “Mısır Sinemasında Filistin, İsrail ve Oryantalizm”, Abdülkerim Akkad ise “Çağrı’dan Selahattin Eyyübi’ye” ana başlıklarında kapsamında dinleyicilere bilgiler aktardılar.

“Özgür Gazze” teması ile bu yıl 27’si yabancı ülkelerden olmak üzere 293 kısa metrajlı filmin yarıştığı  festival, “Protokol Konuşmaları”, “Ödül Töreni” ve “Grup Yürüyüş Gazze Konseri” ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonunda konuklarına veda etti.

Birçok sinemaseveri, akademisyeni ve sinema profesyonelini bir araya getiren festivalde kapanış konuşmalarını Festival Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, Siirt Milletvekili Mervan Gül, Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin yaptı.

Festivalin kapanış konuşmasında Festival Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, festivallerin bir ilin bayramı olduğunu vurgulayarak; “Sinemada gerçeklik yapay bir şekilde aktarılıyor. Sinema propagandanın en önemli aracıdır. Çünkü gerçekliği inşa eder. Bu kapsamda sinema haklıyı haksız haksızı ise haklı gösterebilmektedir. Ancak bütün bu propagandaya rağmen Gazze yiğitleriyle beraber canları pahasına mücadele ederek bizlerin gözlerindeki perdeyi kaldırdı. Bu mücadelelerinde dolayı tüm Gazze yiğitlerine selam olsun." dedi.

Festival Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay’ın konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak konuşmasını gerçekleştirdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, “Bizler bugün burada Gazze halkının sesini duyurmak ve onların haklı mücadelesini desteklemek için buradayız. Gazze’nin özgürlüğü, sadece oradaki insanların değil, tüm insanlığın ortak bir sorumluluğudur. Çünkü adalet bir yerde eksik olduğunda, aslında dünyanın her yerinde eksik demektir. Bütün uluslararası toplumu, İsrail terörüne karşı; Gazze’ye uygulan ambargoların kaldırılması ve kalıcı bir barışın sağlanması adına adım atmaya çağırıyoruz. Üstüne basarak tekrar edelim ki Gazze’nin özgürlüğü, sadece Filistin halkının değil, tüm dünyanın vicdanını ilgilendiren bir meseledir. Son olarak, unutmayalım ki adaletin olmadığı bir dünyada, gerçek anlamda barış da olamaz. Bu nedenle, Gazze’nin özgürlüğü için hep birlikte çalışmalıyız. Çünkü özgür bir Gazze, barış dolu bir dünya demektir.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak'ın sonrasında ise Siirt Milletvekili Mervan Gül konuşmalarını gerçekleştirdi. Milletvekili Mervan Gül konuşmasında şunları vurguladı; “Gazze hepimizin içinde kanayan bir yara Gazze’de tüm dünyanın gözü önünde bebekler, siviller, çocuklar katledildi. Bu bağlamda Filistin’de yaşanılanlara sessiz kalmamalıyız." dedi.

Siirt Milletvekili Mervan Gül’ün akabinde ise Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin konuşmalarını gerçekleştirdi. Bu bağlamda Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, “Sanat zulme karşı duruşun en önemli anahtarıdır. “Özgür Gazze” teması ile düzenlenen bu anlamlı etkinlik sinemaseverleri ve sinema profesyonellerini bir araya getirerek büyük bir ilgi gördü. Festivalde sergilenen her eser Gazze halkının haklı ve onurlu mücadelesini sanatsal bir destek olarak hafızalara kazındı. Siirt’te sinema ve sanatı buluşturan bu kültürel etkinliğe katkı sunan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum." dedi

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin ise şu hususlara değindi; “Öncelikle belirtmek isterim ki bugün bu etkinliğe hatıra binaen gelmiştim ancak geldikten sonra burada yapılanları görünce şu an iyi ki gelmişim diyorum. Anadolu illerinde bu festivalleri gelenekselleştirmek kolay değildir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bugün İsrail hunharca saldırırken uluslararası örgütler çok savundukları metinlerini görmezden gelerek ikiyüzlülük yapmaktadırlar. Ancak milletimiz bütün gerçeklik inşalarına rağmen nerde bir zulüm varsa karşısında durmaktadır. Bu sebepten ötürü milletimizi tebrik ediyor, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum." dedi.

7.Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali ödül töreninin ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

Bakmadan Geçme