- Haberler
- Siirt Haber
- Sarıtaş, Türkçe Bilmediği İçin Tedavi Edilmeyen Hastanın Durumunu Sağlık Bakanına Sordu
Sarıtaş, Türkçe Bilmediği İçin Tedavi Edilmeyen Hastanın Durumunu Sağlık Bakanına Sordu
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Aşağıdaki sorularımın, Sağlık Bakanı Sayın Kemal MEMİŞOĞLU tarafından Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 96 ile 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.19.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın,
Sağlık Bakanı Sayın
Kemal MEMİŞOĞLU
tarafından Anayasa'nın 98’inci ve İçtüzüğün 96 ile 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
19.09.2024
Sabahat ERDOĞAN SARITAŞ/
Siirt Milletvekili
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği’nde tedavi olmak isteyen Fatma Sümeli isimli yurttaş, Türkçe bilmediği için tedavi edilmedi. Sümeli işitme sorunu yaşadığı için 17 Eylül'de hastaneye gitti. Ancak Sümeli’nin Türkçe bilmemesi nedeniyle “Konuşmayı Alma Eşiği (SRT)” testi yapılamadı. Muayeneyi gerçekleştiren doktor, test için hazırlanan evraka “Hasta, Türkçe bilmediğinden SRT değerleri ölçülemedi” şeklinde not düştü. Sümeli ailesi, doktorların ilk muayeneden sonra Diyarbakır veya Batman’daki hastanelere gitmeleri gerektiğini söylediklerini ifade etti. Aile üyeleri, orada tercüme edebileceklerini ancak ilgili doktordan böyle birü talebin olmadığını ifade etti. Bu örnekte de görüldüğü üzere tek dil zorunluluğu insanların sağlığına, hatta canına mal oluyor. Bu nedenle sağlık alanı başta olmak üzere kamusal alanın tamamında Kürtçe’ye dair düzenlemelerin yapılması elzemdir.
Bu bağlamda;
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği’nde Türkçe bilmediği için hastasını muayene etmeyen doktor ile ilgili herhangi bir işlem başlatılacak mıdır?
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aynı nedenlerden dolayı tedavi edilmeyen başka yurttaşlar var mıdır?
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Türkçe bilmeyen yurttaşlar için çözüm planınız var mıdır?
Kamusal alanda anadilin kullanılmaması nedeniyle nitelikli sağlığa erişimi olmayan Kürtlerin ayrıca bu alana dair sorunlarına ilişkin bakanlığınızın bir girişimi ya da çalışması olacak mıdır?
Bakanlık olarak sağlık hizmetleri sunumunda insan hakları temelli bir politika değişimi ve tüm halkların anadillerinde kamusal sağlık hizmetine ulaşması doğrultusunda bir adım atmayı düşünüyor musunuz?
Bakmadan Geçme





