• Haberler
  • Siirt Haber
  • Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir'in Kaleminden: Dünyanın En Kıymetli Ülkesi, Türkiye

Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir'in Kaleminden: Dünyanın En Kıymetli Ülkesi, Türkiye

-Tarihe baktığımızda dünyanın eski ve kadim medeniyetleri Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan Mezopotamya'da ortaya çıkmış ve ilk medeniyetlerdir.Dünyadaki uygarlık Fırat ve Dicle arasında yer alan bu kadim coğrafyada ortaya çıkmış ve dünyaya, buradan y

-Tarihe baktığımızda dünyanın eski ve kadim medeniyetleri; Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan Mezopotamya'da ortaya çıkmış ve ilk medeniyetlerdir. Dünyadaki uygarlık; Fırat ve Dicle arasında yer alan bu kadim coğrafyada ortaya çıkmış ve dünyaya, buradan yayılmıştır.

-Tarım ve ilk yerleşmelerin ilk olarak başladığı Neolitik dönemden itibaren; yazıyı ilk olarak kullanan Sümerler, tarımı en iyi biçimde yürüten ve dünyanın 7 harikasından biri olan "Babil'in Asma Bahçelerini" yapan Babiller, Mezopotamya üzerinden Anadolu arasındaki ticaret yollarını kullanan Asuriler. Dünyada madeni parayı icat edip ilk kullanan ve Pers imparatorloğu ile ilk ticaret yollarından biri olan Kral yolunu kullanan Lidyalılar. Kızılırmak boyunca kurulan ve dünyanın ilk yazılı antlaşmasını Mısırlılarla yürürlüğe koyan Hititliler, Dünyanın deniz ulaşımı ve ticaretinin en eski ve kapsamlısını Ege'deki Efes gibi liman kentlerinde yürüten İyonyalılar, İstanbul gibi, eşsiz bir konuma sahip kadim kentin başkentliğini yaptığı Bizans; yani Doğu Roma İmparatorluğu, eski dönemlerde başkentliğini Van'da kurulmuş Tuşba kentinin yaptığı Urartular, Anadolu'nun kapılarını Türklere ilk açan Selçuklular ve 500 yıldan fazla bir zaman boyunca, dünyanın en güçlü imparatorluklarının başında gelen, İstanbul 'u fetheden İslam halifeliğini ve sancaktarlığını yürüten Osmanlı Hanedanlığı.

-Bütün bunlar bile tek başına medeniyetin beşiği Türkiye topraklarını dünyanın en önemli açık hava müzesi yapmaya ve turizm açısından, yılda 50 milyondan fazla yabancı turistin beğeniyle ziyaret ettiği ve şu an itibariyle turist ziyaretçi sayısı bakımından dünya 4.olan, ancak yakın bir gelecekte Türkiye'nin dünya birincisi olmasına yeterli olan, çok eskilere dayanan tarihi eser zenginlikleridir.

-Efes'teki Artemis Tapınağı ile Bodrum'daki Kral Mausolos Mezarı dünyanın 7 harikasından 2 tanesidir. Sadece bunlar bile Türkiyeyi zirveye taşımaya yeterlidir.

-Geçmişte dünyanın en önemli ve büyük ticaret yolları olan ve Çin ile Hindistan'dan Avrupaya uzanan "İpek Yolu" ve Baharat Yolu"nun önemli kavşağı yine bugünkü Türkiye'nin toprakları idi. Lojistik; yani taşımacılık ile tedarikçilik bakımından bugünde Türkiye, eski konumundan ve öneminden birşey kaybetmiş değildir. Nitekim; Çin ve İngilterenin önderliğini yapıp, inşa çalışmalarını hızla sürdürdüğü; Çin'in başkenti Pekin'den başlayıp, İngilterenin başkenti Londraya kadar kesintisiz biçimde hızlı trenlerle ulaşım sağlayacak "Demir İpek Yolu" güzergahının anahtar ve kilit ülkesi Türkiye'dir.

-Başta Rusya'nın doğalgazı ile Azerbaycan'ın doğal gaz ve petrollerini ile Irak'ın petrollerini boru hatlarıyla Avrupa'ya ulaşımını sağlayan önemli "Enerji Koridoru" yine Türkiye'dir.

İstanbul ve Çanakkale boğazlarıyla Karadeniz'deki deniz ulaşımının tek çıkış noktası yine Türkiye'dir.

-Somut gerekçelerle açıklamaya çalıştığımız üzere; dünyada en kıymetli yere sahip olan ülkesi; 3 kıtanın tam ortasında yer alan Türkiye'dir.

Bakmadan Geçme