• Haberler
  • Siirt Haber
  • Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir'in Kaleminden: O Kadar Zenginiz ki Yeter ki Ürünlerimizi Tescilleyip, Gereğince Tanıtabilelim

Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir'in Kaleminden: O Kadar Zenginiz ki Yeter ki Ürünlerimizi Tescilleyip, Gereğince Tanıtabilelim

Nihayet, çerez sınıfında iri ve dolgun olan Siirt fıstığının, Antep fıstığına olan üstünlüğü benimsendi.Antep fıstığı artık daha yağlı olmasından dolayı, doğru biçimde neredeyse sadece baklavalık olarak tüketilmeye başlandı.

Nihayet, çerez sınıfında; iri ve dolgun olan Siirt fıstığının, Antep fıstığına olan üstünlüğü benimsendi. Antep fıstığı; artık daha yağlı olmasından dolayı, doğru biçimde neredeyse sadece baklavalık olarak tüketilmeye başlandı. Öte yandan, Bıttım sabununu saçları ve cildi nasıl koruduğu anlaşıldıkça; çok önemli ölçülerde yaygınlaştı. Büryan; özellikle İstanbul'daki büryancılar vasıtasıyla, tüm Türkiye'ye ve turistlere tanıtıldı. Pervari balı markalaşarak, Yayla Çiçek balları sınıfında kalitesine yaraşır bir şekilde en üstlerdeki yerini aldı.

-Her yörenin,;o yöreye has,tanıtıcı ürünleri vardır. Bu ürünler; o yörelerin saha iyi tanınmasını sağladığı gibi, turistik açıdan büyük önem taşırlar. Birçok yörenin tanıtıcı ürünü 3-5 ya da maksimum 10-15 ile sınırlı iken, Siirt'inkiler 40-50 yi buluyor. Yörelerin adeta bir markası haline gelmiş bu ürünlere; "Coğrafi İşaretli Ürünler" adı veriliyor. Örneğin; Malatya kaysısı, Afyon sucuğu, Van peynirleri gibi yüzlerce yöresel ürün var Türkiye'de. Bu durum; Türkiye'deki iklim zenginliği ile Yer şekillerindeki çeşitliliğin yanı sıra, yaşanılan farklı kültürlerin bir sonucudur.

-Coğrafi olarak işaretlenip tescillenmiş ve tescillenmesi gereken Siirt ürünlerinin başında; Siirt Tiftik battaniyesi ve Seccadeleri geliyor. Yine; Siirt Fıstığı, Siirt Bıttım Sabunu, Pervari Balı, Zivzik Narı, Tayfi Üzümü, Alıç, Içkın, Iskambo Pekmezi, Siirt Halenze Sumağı, Lifli Siirt beton Helvası, Susamlı Helva ve Siirt Tahini, Dev Botan Balığı, Siirt Keçi Peyniri. Bunların yanı sıra, meşhur yemeklerimiz; Siirt Büryanı (Perive), Perde Pilav, Kitel, Kitel Fum(Kavurmalı Sarımsak Köfte), Sumak Ekşili Parça Etli Siirt Dolması, Zahter Çorbası, Yarma Sarması (Yepreğ'ıl şişe), Keak Tari(Pekmezli Hamur Tatlısı),Siirt Yumurtalı Lokması (Sefire), Siirt Kavruk Un Helvası(Şemuniye), Siirt Usulü Gözleme (Itruke), Etli Bazlama (Ismeyket), Imğellılet, Siirt usulu parça etli bumbar (Cokat), Ekşili Akciğer Yemeği(Kasabıt Hanva), Şımmem Salıho, Siirt Tuzlu Tereyağı(Semen), Siirt Tuzsuz Beyaz Tereyağı (Zıbde).

Siirt Keçi Eti Kavurması ve Sucuğu, Siirt  Küçük Kavun Çekirdeği, Menengiç (Gızven), Bıttım, Menengiç Yağı, Menengiç Kahvesi, Menengiç Kremi, Menengiç Şampuanı, Siirt Kuru Tandır Ekmeği (Iğbeyz Kaek), Koçer Elması, Ceffan Kavunu, Siirt Acuru, Lebeniye (Buğdaylı Ayran), ayrıca, cas yapı malzemesi, Perde Pilav Tenceresi.

-Bu denli zengin ve farklı farklı ürün çeşitliliğine sahip olmak, aslında lokal seviyede ve nispeten küçük bir coğrafyadaki Siirt'in; ne denli kocaman alanlardaki kültürlerin yoğun bir bileşkesi olduğunun ve derin kadim bir tarihe sahip olmanın göstergesidir. Bugün için, ücra ve sıkışık bir alanda konumlanan Siirt, yöreyi yakından tanıma fırsatı bulanları; Bu denli ürün gamı ve geleneksel kültürel zenginliğiyle etkileyip, kendine hayran bırakacak bir ölçüde şaşırtmaktadır.

Bakmadan Geçme