- Haberler
- Siirt Haber
- Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir'in Kaleminden: Siirt'in Ucuza Mal Olan Cep Dostu Lezzetli Yemekleri
Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir'in Kaleminden: Siirt'in Ucuza Mal Olan Cep Dostu Lezzetli Yemekleri
-Malum, bugünlerde büyük bir hayat pahalılığı yaşıyoruz.Her şey adeta ateş pahası olmuş durumda.
-Malum, bugünlerde büyük bir hayat pahalılığı yaşıyoruz. Her şey adeta ateş pahası olmuş durumda.
-Her gün tüketmek zorunda olduğumuz, gıda maddelerinin fiyatları almış başını gidiyor.
-Eskiden; Siirt usulü bir tarzla; "ver bir şak'ka" deyip, yarım gövde et alırken, zamanla; önce bir buta, sonra bir kol ete, en sonda maalesef; ver bir kilo parça et, ya da bir kg kıyma dediğimizde bile, cebimizden çıkacak yüklü paradan dolayı; sesimiz titremeye başladı.
-Bilindiği üzere; bütün doğu yemekleri gibi, Siirt yemekleri de; et üzerine kuruludur.
–Bunda, dağlık çevremizde sürdürülen yaygın hayvancılık faaliyetlerinin etkisi büyüktür.
-Gelgelelim bir süredir şartlar değişti, et ve yemek malzemeleri artık çok pahalı olduğu için; büryan ve kebap haliyle aynı oranda pahalandı.
-Hemen hemen hafta da bir, bazen de 2-3 günde bir yapılan bir tencere etli dolmanın malzemesi; çok pahalılaşan et, hakeza; yaş ya da kurutmalık patlıcan ve biber ve pirinç fiyatlarının çok yükselmesi nedeniyle; ayda bir yapılır olmaya başladı.
-Malum; kitel ya da Siirt köftesinin ana malzemesi et olduğu için, yine ayda bire düşmüş durumda; köfte yapma işi.
-Perde pilav çok eskiden, kırmızı etle yapılıyormuş. İyi ki de artık, bunun yerine tavuk eti kullanılıyor diyeceksiniz. Çünkü tavuk nispeten ucuz. Ama perde pilavın bademleri, fıstıkları ve kuş üzümleri de, iyi para tutmaya başlamış. Üstelik özel tenceresiyle yufkası vs. çok uğraştırıcı. Bu nedenle; haftada bir yapmak mümkün değil. Perde pilav da birkaç ayda bir yapılır, hale gelip, neredeyse unutuldu.
-Tam da, ne olacak şimdi? Bu hayat pahalığında, Siirt mutfağının lezzetlerinden mahrum mu kalacağız, derken.
-Zor günlerin kurtarıcısı ve çok ucuz maliyetlerle yapılagelen geleneksel Siirt mutfağının lezzetli yemekleri devreye giriveriyor.
-Yarma Sarması, yöresel dilimizle Yepreğ şişe; temel malzemesi asma yaprağı, yarma ve biraz sumak. Dolmanın lezzetini aratmaz, yarma sarması; sumağında verdiği lezzetin marifetiyle, gerçekten dolmayı fazla aratmaz ve çok ucuza mal olur.
-Yoğurtlu köfte ise; kitel ve Siirt köftesine istinaden daha hafif bir alternatiftir. Malzemesi biraz sever kitel ve yoğurt, o kadar basit ve ucuz.
-Bir de kekik çorbası var ki, Arapça adıyla Şorbıt Zahtar; bir tutam kekik ve bulgurdan yapılan, bedavadan biraz pahalı olan bu çorba; tam bir şifa kaynağıdır.
-Kasabıt hanva yani ekşili ciğer yemeği de, başka illerde yemeklerde kullanılmayan akciğer bu yemeğin ana malzemesidir ve de; çok ucuza gelmektedir.
-Hıntiye, besise, ırk, keffebet, metfune, ımşovşe, lebeniye, sever basal, şişe gibi daha birçok Siirt Yemekleri; çok cüzi maliyetlerle yapılabilecek; adeta bir fakir dostu olacak şekilde ucuz, pratik, doğal ve organik çeşitlerdir ki; bu günlerde mutfak maliyetlerini düşürücü lezzetler oldukları için, bu yemeklerimizi hatırlatmak istedim.
Bakmadan Geçme




