• Haberler
  • Siirt Haber
  • Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir'in Kaleminden:  Siirtlilerin, Memleket Hasretini Gidermelerine Yardımcı Olmak

Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir'in Kaleminden:  Siirtlilerin, Memleket Hasretini Gidermelerine Yardımcı Olmak

Hasret ve özlemini çektikleri memleketlerine her yıl olmasa bile, birkaç yılda bir gidip sıla-i rahim yapmak.'Sıla-i Rahim İslam dininde akrabalık bağlarının güçlü olmasını ve insanlar arasında iletişimin birlik ve beraberliğin teşvik edilmesini sağlayan

Hasret ve özlemini çektikleri memleketlerine her yıl olmasa bile, birkaç yılda bir gidip; sıla-i rahim yapmak. "Sıla-i Rahim İslam dininde akrabalık bağlarının güçlü olmasını ve insanlar arasında iletişimin birlik ve beraberliğin teşvik edilmesini sağlayan bir ameldir. Sıla-i Rahim kelime manası olarak akraba ziyareti anlamına gelmektedir." Özellikle; yakınlarının ve evliyaların mezarlıklarını ziyaret etmek, akraba ve yakınlarla görüşmek, ayrılıp özlem çektikleri memleketlerinin ulaştığı son hali görmek, çocukken oynayıp koşturdukları sokakları, gençken dolaştıkları cadde ve mekânları görüp, gözleyip gördükleriyle yaşanmışlıklarını bir daha canlandırarak güzel nostaljiler oluşturabilmek.

-Tadı hep damaklarda olan büryanından, kebabına eşsiz Siirt yemeklerini çarşıdaki tanınmış mekanlarda yiyebilmek, kitelinden, dolmasına leziz ev yemeklerini misafir olunan evlerdeki sofralarda görmek, kavun çekirdeğinden, fıstık ve sumağa, şayet mevsimi ise; ıçkın (rebez) ve alıç (izaran) gibi yöresel ürünler almak.

-Tillo'ya,Ziyaret (Veyselkarani)’ye ve diğer büyük zatların olduğu türbeleri ziyaret etmek, Rasılhacar gidip eşsiz Botan manzarasını seyreylemek. Ilısu Baraj gölünde tekne turu yapıp, su altında kalan garnaveyi yad etmek. Mümkünse bir günlüğüne bile olsa, eşsiz şifalı sulara sahip Hesta Kaplıcasına gidebilmek.

-Evet bu saydığımız gayet hoş ve güzel şeyleri hepsini yapabilmek için, İstanbul, Bursa, Yalova ve İzmir'de yaşayan ve memleketini özleyen çok sayıdaki insanın önce 1500 km. civarında bir yolu kat edip Siirt'e varması ve konaklayacak yer bulması gerekir. Bu da ciddi bir maliyet ve zaman gerektirmesinin yanı sıra; bir de, uzun yıllardır memleketinde olamayanları bekleyen başka bir handikap da; yaşanan yoğun göçten dolayı memlekette tanıdıklarının çok çok azalması ve kalıp gezerken yeterince muhatap insan, bulamama riski gelmektedir.

-Hem; memleket ve akraba hasreti çekenlerin hasreti giderilsin, hem; Siirt'e kafileler şeklinde gelen gezicilerle hareketlensin, hem de; kültürel bağlar korunsun ve güçlensin diye, bazı sivil toplum kuruluşlarının ve hatta turizm müdürlükleri başta olmak üzere; Vilayetin bu konuya yakın görüp görevlendireceği birimlerin, belediyelerle, özel idare gibi mahalli birimlerin Siirt'e düzenlenecek turlar için devreye girmesi gayet iyi ve güzel olur.

-İstanbul, Yalova, Bursa ve İzmir başta olmak üzere, Siirtlilerin yoğun olduğu yerlerden Siirt'e Turlar organize edilip, binlerce insanın hasret ve özlemlerini gidermesi yoluyla; memleketle olan bağları daha da artırılamaz mı? Tabi burada yukarıda zikrettiğimiz kurumların ulaşım ve konaklama yapacak kişilere çeşitli destekler sağlamaları, gayet iyi neticeler verecektir.

-Bu yönde yapılacak çalışma ve organizasyonların yoğun bir ilgiyle karşılanacağını, tahmin ediyorum. Talep toplama işi; il dışındaki Siirtliler Dernekleri ve Vakfı vasıtasıyla da yapılabilir gibime geliyor. Böyle bir öneriyi, halisane biçimde; milletimizin ve ilgili yetkilerin takdirine sunuyorum.

Bakmadan Geçme