• Haberler
  • Siirt Haber
  • Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir'in Kaleminden: Siirt'teki Asayiş Sorunu, Sosyolojik Bir Dönüşümün Ürünüdür

Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir'in Kaleminden: Siirt'teki Asayiş Sorunu, Sosyolojik Bir Dönüşümün Ürünüdür

-Bugünlerde bireysel ya da gruplar arası kavga ve çatışmalar şeklinde, Siirt'te artarak yaşanan asayiş sorunları tıpkı yıllar önce Diyarbakır şehir merkezinde yaşanan, keşmekeş ve kargaşa ile kent görünümlü büyük köy sorunu şeklindeki: bozuk kentleşmeye

-Bugünlerde; bireysel ya da gruplar arası kavga ve çatışmalar şeklinde, Siirt'te artarak yaşanan asayiş sorunları; tıpkı yıllar önce Diyarbakır şehir merkezinde yaşanan, keşmekeş ve kargaşa ile kent görünümlü büyük köy sorunu şeklindeki: bozuk kentleşmeye benziyor.

-Keşmekeş ve kargaşa ile kendini gösteren ve zamanla derinleşen anlaşmazlıkları, metazoru, yani kaba kuvvetle halletme yönteminin doğurduğu kavga ve çatışmaların altındaki ana neden; kısa zamanlarda görülen ve şehirlerin nüfus yapılarını bir anda altüst eden hızlı ve kitlesel göçlerdir.

-Eskiden de; Siirt merkezine doğru, genellikle ekonomik ya da sosyal sebeplerle münferit göçler olurdu. Lakin daha uzun zaman periyoduna yayılan ve daha yavaş seyreden bu göçlerle; civardaki ilçe ve köylerden Siirt'e gelip yerleşenlerin sayısı az olduğu için, bu durum bir sorun teşkil etmiyordu. Şehrin çeşitli mahallelerine yerleşen aileler zamanla şehir hayatına ayak uyduruyor, konu komşuyla kaynaşarak şehre entegre oluyorlardı.

-Ama son zamanlarda, gerek artan terör olayları nedeniyle köylerini terk etmek zorunda olan köylüler, gerekse güvenliğin yeterince sağlanamadığı yaylalarda barınamaz olan göçer tarzda yaşayan on binlerce insanımız, bir anda Siirt'e akın edip, yerleştiler. Başlangıçta hızla büyüyen bütün şehirlerde olduğu gibi, Siirt'te de; başta Tillo yolu ve Bıtımlık çevresi ile Botan Baraj yoluna doğru olan şehrin dış kesimleri ile Çakmak Mahallesi ve Kooperatif Mahallesinin dış kısımlarında kümelenerek yerleşenler, zaman içinde şehrin eski mahalleleriyle birlikte, şehrin tüm merkezi kısımlarına ve neredeyse şehrin her kesimine dağılmakla birlikte; şehir varoşları ve şehrin yukarısındaki eski mahalleler yoğunlaşma alanları oldu.                                                        - Tabi köy ve yaylalardan gelen bu nüfusun önceki yaşam alanlarında geçimlerini sağladıkları tarım ve hayvancılık imkân ve kabiliyetlerini şehir merkezinde bulamayınca, başta işportasından normal dükkân ve mağazaya varan ticaret ile inşaat vs. gibi işlerle uğraşmaya başlayanlar oldu. Lakin bu kalabalık ve birçoğu şehir konseptindeki işleri bilmeyen nüfusun genç ve yetişkinlerinin büyük bir kısmı işsiz durumuna düştü. Öte yandan, bir ara; şehir çevresinde hayvancılık yapanların bir kısmı, sahip oldukları inekleri şehir merkezinde gezdirerek, çok garip görüntülerin ortaya çıkmasına sebep oldular.

-Daha önceleri birçok insanın akraba olduğu, atalarından ve dedelerinden bu yana birbirini çok iyi tanıyan, kalıcı ve uzun süreli komşuluk ilişkilerinden dolayı adeta kardeş gibi geçinen, oturmuş düzendeki esnaf ve çarşısıyla, manevi yapısı ve huzuru ile 1970 yıllardaki sağ sol olayları ve anarşinin bile bozamadığı Siirt; hızlı ve düzensiz göçün kurbanı olmuştur.

Bakmadan Geçme