- Haberler
- Siirt Haber
- Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir'in Kaleminden: Türkiye'nin Coğrafi İmkân ve Kabiliyetleri (3)
Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir'in Kaleminden: Türkiye'nin Coğrafi İmkân ve Kabiliyetleri (3)
-Bugünkü yazı serimizde önceden 1 ve 2.bölümden beri devam ettirdiğimiz konuyla alakalı olarak, Türkiye'nin toprakları neden bu kadar verimli ve farklıdır.
-Bugünkü yazı serimizde; önceden 1 ve 2. bölümden beri devam ettirdiğimiz konuyla alakalı olarak, Türkiye’nin toprakları neden bu kadar verimli ve farklıdır. Bunu açıklayarak giriş yapmak istiyorum.
-Daha önce de belirtmiştim, Türkiye’de eğim fazlalığından ve maalesef cehaletinde çokluğundan; topraklarımız hızlı bir erozyonla heba olmaktadır. Buna rağmen; bir kısmı çok nadide olan, çok çeşitli bitkiler yetişmektedir bereketli yurdumuzda. Topraklarımızın bu denli verimli oluşu; her şeyden önce çok çeşitli tarım ürünlerimizin yetişmesine imkan veren iklimlerimizle ilgilidir.
-Bu iklimlerden belki de en önemlisi; yaz kış üretim yapma imkânı sunan ve zeytin ile turunçgillerin yani narenciyenin, pamuğun ve daha birçok ürünün çok iyi biçimde yetişmesine imkân veren "Akdeniz iklimidir" ki; bu iklimin etkisiyle oluşan "Terra-Rosa" adı verilen Kırmızı Topraklar, demir minerali bakımından çok zengin olduğu için ekstra bir verim sağlamaktadır.
-Karadeniz’in bol yağışlı ikliminde ise; başta dünya üretiminin yarısından fazlasını sağladığımız fındık olmak üzere, çay ve mısır; bu iklimde yıkanarak oluşan kireçsiz topraklarda çok iyi yetişmektedir.
-Erzurum-Kars ve Ardahan’ın yüksek platolarında yetişen zengin çayırların etkisiyle oluşan "Çernezyom" adı verilen Kara Topraklar organik madde bakımından çok zengindir ve buraları büyükbaş hayvancılık için idealdir. Buradaki yaylalar; Türkiye'nin et, süt ürünleri deposudur.
-Başta Çukurova olmak üzere kıyı kesimlerimizdeki delta ovalarımızın toprakları da son derece verimlidir. Çünkü buradaki toprak çeşidi; "Alüvyal Toprak" tır ve çeşitli kesimlerden akarsular vasıtasıyla taşınarak buralara birikmiştir. İklimin olumlu etkisiyle; kıyılardaki bu zengin topraklarımız, misliyle bereketlenir. Yine başta Türkiye'nin en büyük ovası olan Konya Ovası olmak üzere iç kesimlerde yer alan çok sayıda çöküntü ovamızın da toprakları da çevreden taşınarak birikmiş Alüvyal topraklardır, dolayısıyla verimlilik fazladır.
-Türkiye’mizin tarımsal zenginliğinden daha fazlası, doğal bitki örtüsü şeklinde; dağlarda yaylalarda, kıyılarda, platolarda, sulak ya da münferit kurak alanlarda kendini göstermektedir. Farklı farklı ortamlar sayesinde, Türkiye'de kendi kendine yetişen 4000 den fazla "Endemik" adı verilen bize has bitkiler yetişmektedir. Siirt çevresinde yetişen; alıç (izaran), ıçkın (rebez), bıttım ya da menengiç ve sumak bunlardan sadece birkaçıdır. Türkiye ile mukayese edersek; bütün Avrupa kıtasında yetişen bitki türü sayısı 3500 civarındadır. Burdan da anlaşılacağı üzere; Türkiye tek başına, Avrupa'dan daha zengindir. İşte böylesi, bereket fışkıran topraklara sahibiz.
Bakmadan Geçme





