Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir'in Kaleminden: Zamanın Ruhu

Zamanın ruhu diye, bir kavram vardır.Hani bilenler, iyi bilir.

Zamanın ruhu diye, bir kavram vardır. Hani bilenler, iyi bilir. Nasıl! Her yaşın kendine göre bir yaşam şekli varsa; tarih boyunca gelen ve bugün itibarı ile sürüp giden her zaman diliminin, kendine göre bir yaşam biçimi vardır.

-Tarihçiler, akıp giden zamanın içinde; dönüm noktası sayılan bazı önemli olaylara ve yaşam konseptlerine göre çağlar ve dönemler belirlemişlerdir.

-İnsan yaşamında bilinen en eski çağa; eski zaman anlamına gelen ve bilim ve felsefe açısından kabul gören  Latince'de "Paleolitik" adını vermişlerdir. Bu dönemde; tarım ve hayvancılıktan ziyade avcılık ve toplayıcılık faaliyetleri ağır basmıştır. Kaba Taş Devri diye nitelendirilen bu devirden sonra, "Mezolitik" adı verilen bir ara geçiş dönemi yaşanmıştır ki, bu dönemi de; Yontma Taş devri olarak tarif edebiliriz.

-İnsanlığın gelişimi açısından asıl sıçrama dönemi, Tarımın yaygınlaşarak kendi gıda ihtiyacının karşılamanın ötesinde hacimli biçimde yapıldığı ve yetiştirilen evcil hayvan sayılarında önemli gelişmelerin olduğu, yeni zaman anlamına gelen "Neolitik" dönem olmuştur. Bunun da tarihteki karşılığı; Cilalı Taş Devri"dir.

-İnsanların bilindiği kadarıyla önce bakırı işlemeye başlayıp, daha sonra sert olan bakırı daha yumuşak olan kalay ile birlikte işleyerek elde ettikleri tunç ya da diğer adıyla bronzu süs ve araç gereçte kullanmışlar, böylece sadece topraktan elde ettikleri çanak ve kullandıkları volkancamı (obsiyen), çakmaktaşı gibi sert ve kesici taşların yanı sıra; demirin de işlenmesiyle gelişip süre giden çağa  "Maden Devri" anlamına gelen "Kalkolitik" adını vermişlerdir.

-Sonrasında gitgide gelişen ticaret ve "İpek ve Baharat yolları" gibi uzayıp giden ticaret yolları ve gitgide çeşitlenerek değişime uğrayan insan hayatı, İlk Çağ ve Orta Çağ evrelerini görmüştür.

-Yakın tarihteki en önemli sıçrama dönemi, insan ve hayvan gücünün yerini makinaların aldığı, "Sanayi Devrimi" ile ortaya çıkan bilindik gelişmelerin olduğu dönem olmuştur.

-Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu mekanik dönemi; elektronik ve bilgisayar sistemleri ve mekanik ile elektroniğin sentezlendiği "Mekatronik ile Robotik çağ" ortaya çıkmıştır.

-Haberleşme ve iletişim araçlarında ortaya çıkan internet erişimi vs gibi sistemlerin dünyanın öbür ucundaki mekânları dahi, saniyelerle ulaşılacak bir erişim hızına ulaşarak yakınlaştırması nedeniyle içinde yaşadığımız çağa; "Telekomünikasyon Çağı", Türkçesi ifadeyle; "Bilişim Çağı" diyoruz. Şimdi Yapay Zeka çalışmaları ve daha hızlı akan ve çok hızlı biçimde değişerek dönüşen "Yenilenmecilik Çağı", diğer adıyla; "İnovasyon Çağını" yaşıyoruz. Bakalım, zamanın ruhu nelere gebe. Hep birlikte, yaşayıp göreceğiz.

Bakmadan Geçme