• Haberler
  • Genel
  • SOSYAL ORTAMDA SIK YAŞANAN ÖNEMLİ BİR SORUN: AKRAN ZORBALIĞI

SOSYAL ORTAMDA SIK YAŞANAN ÖNEMLİ BİR SORUN: AKRAN ZORBALIĞI

Stajyer.Psk.

Stajyer. Psk. Deniz ÖZTANIK

Okullarda çocuklar ve ergenler arasında yaşanan saldırganlığın en yaygın türü olan Akran Zorbalığı;  bir kişi ya da grubun uyguladığı, tekrarlayıcı ve sürekliliği olan, güç dengesizliğinin var olduğu, diğerine zarar verme niyeti ile kasıtlı bir şekilde maruz bırakılan, fiziksel ve duygusal açıdan zarar verici olabilen saldırgan davranışlar olarak tanımlanır. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar her 3 çocuktan 1’ inin hayatlarının bir döneminde akran zorbalığına maruz kaldığını, çocukların %10-14 civarının ise 6 ayı aşan kronik akran zorbalığına maruz kaldığını göstermektedir. Zorbalığın ciddi bir travma olduğu, yaygın bir şeklide görüldüğü, etkilerinin okul yıllarını aşarak yaşam boyu sürebileceğinden toplum sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Bu yazımda farkındalığı arttırmak adına zorbalık konusuna değinmek isterim.

Zorbalık döngüsünde temel olarak üç grup yer alır:

1-Zorbaca davranış sergileyen yani ’’ Zorba’’: Bu kişiler hakkında genellikle ebeveynleri ile ilişkilerinde güvensiz bağlanma gösteren, kaygı düzeyleri düşük, saldırgan davranışlar sergileyen, zayıf aile içi ilişkilere sahip, şiddet, ihmal veya istismar gibi durumlara maruz kalmış olabilen çocuklar olup içsel dünyasını farklı şekilde dışarıya yansıttıkları düşünülmektedir.

2-Zorbaca davranışlara maruz kalan yani ‘’Madur’’: Zorbalığa maruz kalanlar da zorbanın tekrarlı zarar verici davranışlarını yönelttiği bireylerdir.

3- İzleyiciler: Bu kişiler ise zorbaca davranışların sergilendiği ortamdadır ancak davranışları durdurmak adına bir adım atmaz, olaya seyirci kalırlar.

Çocuğunuzun zorbalığa maruz kaldığını düşünüyorsanız neler yapabilirsiniz?

- Çocuğunuzla açık iletişim kurun yani durumu tartışmak yerine konuşmasına, duygularını paylaşmasına izin verin ve kendi duygularınızı mümkün olduğunca kontrol ederek dinleyin.

-Zorbalığın nerede ve nasıl meydana geldiğini öğrenin.

-Olumlu stratejiler geliştirmesinde yardımcı olun (Benimle uğraşma deyip sakin bir şekilde uzaklaşmak, akran istismarına veya rahatsız edilme eylemlerine maruz bırakacak ortamlardan kaçınmak, yeni arkadaşlar edinmek)

-Okulu durumdan mutlaka haberdar edin ve çözüm konusunda işbirliği yapın.

-Bu durumu kendisinin çözmesi gerektiğini ya da yardımcı olamayacağınızı söylemeyin

-‘Sen de aynısını ona yap’ cümlesinin fayda sağlamaktan çok zarar getireceğini unutmayın.

Akran zorbalığı küçük yaşlardan itibaren karşılaşılabilen önemli bir sorundur. Bu nedenle zorbalığın aile ve okul ortamında tespit edilmesi, önleme ve müdahale programlarının bir uzmandan destek alarak geliştirilmesi önemlidir.

Detaylı bilgi ve iletişim için:

[email protected]

Bakmadan Geçme