STRES KABULÜ VE YÖNETİMİ

Stajyer.Psk.

Stajyer. Psk. Deniz ÖZTANIK

Belirsizliklerle dolu bir yılı geride bırakırken, zorluklarla başa çıkmanın, sakin ve dingin kalabilmenin önemini tecrübe ettik.

Bütün duygularda olduğu gibi stresin de bir nedeni olabilir ya da nedensizce de ortaya çıkabilir.  İnkar etmek yerine kabul edilip başa çıkılması gereken bir duygudur. Sorunların çözümünde bir motivasyon kaynağı olan stres, fiziksel olarak uyarı verir ve harekete geçmek için bir dürtü uyandırır. Stresli olunan anlarda zihin en kötüsünü düşünmeye başlar; kaygı, korku, gerginlik, zihni takip eder sonrasında bedenimizde fiziksel olarak uyarı veren değişiklikler yaşanır. Bunları sıralayacak olursak ; hızlı kalp atışı ve çarpıntı, hızlı nefes alıp verme, baş dönmesi, yer kayıyor hissi, tansiyon değişiklikleri, ellerde terleme veya yanma, bedende soğuma, karıncalanma, göğüste baskı ve bir şey oturmuş hissidir. Belirli bir tıbbi rahatsızlığa bağlı olmadan ortaya çıkıyor ise stresin ipucu olarak değerlendirilir.

Stres anlarında çoğu kişi için çözüm bulmak imkansız gibidir. Fakat stresle baş etmenin yolu ve yöntemi her bireyde farklılık gösterse de mümkündür. Çok çeşitli stres tipi ( sınav stresi, iş stresi) olduğundan ve bireysel farklılıkların da stresin boyutunda belirleyici bir etken olduğundan stresi yönetmek için farklı düşünce tarzları işe yarayabilir.

Stres ile başa çıkmada kullanılabilecek becerileri şu şeklide sıralayabiliriz:

-İlk yapılması gereken hissettiğimiz duyguyu kabul etmek ve doğru kaynaklardan stres ile ilgili genel bilgi edinmektir.

- Bedeninizdeki değişimleri fark edin ve ne zaman, nerede, hangi durumlarda, ne gibi konularda daha fazla stres yaşamaya yatkın olduğunuzu not edin.

- Stresli düşüncelere ara vermek için dikkatinizi başka yöne çekin veya şimdiye odaklanarak dikkatinizi dağıtın, nefes egzersizleri yapın.

- Düşüncelerden kurtulamıyorsanız egzersiz, yürüyüş, spor yapabilirsiniz böylece fiziksel uyarımınız artar dikkatiniz başka yöne dağılır.

- Stresin yaşamınızı derinden etkilediğini ve kişilerarası ilişkilerinizi zedelediğini düşünüyorsanız bir uzman desteğine başvurabilirsiniz.

Detaylı bilgi ve iletişim için:

[email protected]

Bakmadan Geçme