- Haberler
- Genel
- TABİPLER ODASI ONURSAL BAŞKANI OP. DR. EKREM BİLEK, SAĞLIKTA ŞİDDETİN REÇETESİNİ YAZDI
TABİPLER ODASI ONURSAL BAŞKANI OP. DR. EKREM BİLEK, SAĞLIKTA ŞİDDETİN REÇETESİNİ YAZDI
Siirt Tabipler Odası onursal başkanı ve genel kurul delegesi Op.Dr.
Siirt Tabipler Odası onursal başkanı ve genel kurul delegesi Op. Dr. Ekrem Bilek, sağlıkta şiddeti önlemenin ve daha sağlıklı bir sağlık sisteminin reçetesini yazdı.
Sağlıkta şiddetin ana nedenlerinden birinin de para ilişkisi olduğunu belirten Op.Dr. Bilek, sosyal devlet anlayışı gereği mutlaka bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
Bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılmasını isteyen Op. Dr. Bilek; “Sağlıkta şiddetin nedeni hasta ve hekim veya hasta ile hastane arasındaki para ilişkisidir ve şiddetin bir nedeni de budur. Hekimler, devlete en fazla maliyeti olan kesimdir. Devlet en fazla masrafı biz hekimlere yapıyor ve bu nedenle devletin bu kesime sahip çıkması ve onları koruması gerekiyor. Bunu isterken diğer kesimlerden ayrıcalıklı davranılsın demiyoruz. Ama hekimlerin de korunması gerekiyor. Bu nedenle, Tabipler Odası olarak sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmasını istiyoruz. Son yıllarda sağlıkta şiddet oldukça arttı. Geçmişte bu kadar değildi, belki de hekim sayısı azdı ve bu yüzden pek duyulmuyordu. Sosyal medya bu kadar gelişmemişti. Hakaret ve benzeri olumsuz diğer olaylar haricinde her yıl üç-beş arkadaşımızı kaybediyoruz. Sağlıkta şiddet yasası, hem hekimleri korumalı hem de hastaların haklarını. Şiddet yasası çıkmadığı müddetçe bu tür şeyler bir hak haline geliyor ve bu durum biz hekimleri mağdur ediyor” dedi.
Mevcut sistemde hekimlerin hastaları muayene için yeteri kadar zaman ayıramadıklarına değinen Op. Dr. Bilek, buna da düzenleme getirilmesi gerektiğini belirterek, Avrupa Birliğinde bir hekim bir hastaya yarım saat ayırıyor diyerek, “ Hekimin muayene için ayırdığı zamanın arttırılması gerekiyor. Hekimlerin muayene için her hastaya en az 15 dakika ayırmaları sağlanmalıdır. Mutlaka, hastaya ciddi bir zaman ayırma gibi bir örgütlenme sağlanmalıdır. Bu hekim sayısı arttırmayla ya da başka bir yöntemle mi sağlanır bilemem ama hastaya muayene için yeterli zaman ayrıldığı zaman, hekim daha sağlıklı bir muayene yapmış olur, hasta tatmin olur ve devletin kendisine değer verildiğini görerek mutlu olur” dedi.
Op. Dr. Bilek, bu tür düzenlemeler yapılmadan şehir hastaneleri gibi yapılanmalardan yeteri kadar verim alınamayacağını ifade ederek, bu tür çalışmalarda hekimlerin görüşlerinin alınmasını istedi.
Hastane yöneticilerinin sağlık sektörünün içinden olmaları gerektiğini ve özellikle özel hastanelerde buna uyulmadığını belirten Bilek, “Sağlıktan anlamayanlar işin içine girdikleri zaman işler yürümüyor. Bugün hastanelerin çoğunda ilaçta ve malzemelerde kısıntı var. Hastanelerin çoğunda alınacak malzemelerin kararını hekimler değil, hastanenin yöneticileri karar veriyor. Ben hekim olarak malzemenin en iyisini kullanmak isterim ve bunu bulmak da mümkün. Aracıları aradan kaldırdığınızda bu malzemeleri sağlayabilirsiniz” dedi.
Son dönemlerde cerrahi branşlarda hekim sıkıntısı görülmeye başlandığının da altını çizen Op. Dr. Bilek, bu konuda da düzenleme yapılması gerektiğini ve cerrahi branşların karşı karşıya kaldığı sorunlara çözüm getirilmesi gerektiğini söyleyerek, cerrahi branşların riskleri bulunduğunu ve bu risklerden dolayı hekimlerin bu branşları tercih etmediğini belirtti.
Bilek, “Geçenlerde medyaya da yansıdı, cerrahi branşlar tercih edilmiyor. Bizim zamanımızda en fazla cerrahi branşlar tercih ediliyordu. Her ameliyatın bir riski var. Şimdi ise cildiye ve benzeri branşlar tercih ediliyor ve bunların riski yok, bu konuda da gerekli düzenlemeler yapılmalıdır dedi.”
Performans sistemine de değinen Bilek, “Performans, hastaya daha çok bakana değil, hastalıkları önlemeye verilmelidir. Koruyucu hekimliğe verilmelidir. Hekim, difteri kızamığını ne derece önleyebilmiş? Bu ve benzeri konulara da performans verilmelidir. Bir konuda performansın emekliliğe yansıtılması konusudur. Hekimin emekliye ayrıldığı zaman kendisine yetecek kadar bir maaşı olacağını bilmesi gerekiyor. KHK'larla 2750 hekim işten atıldı. Bunların durumlarının tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Elbette suçları mahkeme kararı ile sabit olanlar ayrı. Ama suçu sabit görülmeyenler içinde gerekli düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.
Op. Dr. Bilek, Tabipler Odası olarak bu görüşlerini yetkililere ilettiklerini de sözlerine ekledi.
Bakmadan Geçme





