• Haberler
  • Ekonomi
  • Vergi Düzenlemelerini İçeren Kanun Teklifi TBMM'de Kabul Edilerek Yasalaştı

Vergi Düzenlemelerini İçeren Kanun Teklifi TBMM'de Kabul Edilerek Yasalaştı

Ekonomiye yönelik önemli düzenlemeler içeren 'Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Yasa ile birlikte Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun'da değişiklik yapılarak; döviz, kıymetli madenler, taşlar ve bunlardan mamul eşyaların alım satımı, ithalatı ve ihracatıyla ilgili düzenlemelerde Cumhurbaşkanı yetkili kılındı.

Bu malların izinsiz şekilde yurda sokulması veya yurttan çıkarılması durumunda, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında suç oluşturmasa dahi, rayiç bedelin yarısı ile iki katı arasında idari para cezası uygulanacak. Fiil teşebbüs aşamasında kalmışsa ceza yarı oranında indirilecek.

Yetkisiz Faaliyetlere Ağır Yaptırımlar

Faaliyet izni veya yetki belgesi almadan döviz ya da kıymetli maden alım satımı yapanlara 50 bin TL ile 250 bin TL arasında idari para cezası kesilecek. Bu işletmelerin faaliyetleri bir ay süreyle durdurulacak. Suçun 5 yıl içinde tekrarlanması durumunda, ceza üst sınırdan uygulanacak ve iş yeri kalıcı olarak kapatılabilecek.

Faaliyet Ücret Tarifeleri ve Pay Devirleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan izin gerektiren faaliyet alanları yeniden tanımlandı. Döviz alım satımı, kıymetli maden rafinajı ve Kimberley Süreci Sertifika Sistemi kapsamında faaliyet için izin şartı getirildi.

Bu faaliyet izinlerine ilişkin ücret tarifeleri kanunla belirlendi. İzin verilen anonim şirketlerin pay devri halinde, belirtilen ücretler devralınan pay oranına göre alınacak. Ancak devir miras yoluyla ya da aile içi yapılmışsa ücret alınmayacak.

Cumhurbaşkanı, bu tarifelerdeki tutarları iki katına kadar artırmaya veya yarıya kadar indirmeye yetkili olacak.

GİB Personeline Fazla Mesai Artışı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) taşra teşkilatlarında çalışan ve fiilen dışarıda vergi işlemi yürüten personele verilen fazla mesai ücreti artırıldı. Saatlik fazla çalışma ücreti için esas alınan 160 gösterge rakamı 300’e çıkarıldı. Ayrıca fazla mesai yapılabilecek personel oranı da mevcut kadronun yüzde 20’sinden yüzde 40’ına yükseltildi.

Bu düzenleme, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasını izleyen ayın başında yürürlüğe girecek.

Yeni KDV İstisnaları

Kanunla Katma Değer Vergisi (KDV) düzenlemeleri de yapıldı:

  • Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı için milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçlarına yönelik araç teslimleri KDV'den istisna olacak.

  • Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların taşınmaz satışları da KDV’den muaf tutulacak.

ÖTV ve KDV İlişkisi

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamındaki akaryakıt ve doğalgaz ürünlerinin ithalatında alınan teminatlı ÖTV tutarları, KDV matrahına dahil edilecek. Bu hüküm de, yasanın yayımını izleyen ay başında yürürlüğe girecek.

OSB’lerde Vergi Muafiyeti Detayı

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) için sağlanan vergi, harç ve resim muafiyetine bir istisna getirildi. Buna göre OSB tüzel kişilikleri için banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsam dışı kalacak.

Giyim Yardımına Yargı Dokunulmazlığı

Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu kapsamında, kamu personeline 31 Mayıs 2025’e kadar verilen giyim yardımları ve koruyucu donanım gibi destekler nedeniyle, söz konusu yardımlar suç teşkil etmediği sürece ilgili kamu görevlileri hakkında idari veya mali takip yapılamayacak, mevcut işlemler iptal edilecek.

Bakmadan Geçme