- Haberler
- Siirt Haber
- Veteriner Hekim Oktay, Kurbanlık Seçimi ve Kesimiyle İlgili Bilgilendirmelerde Bulundu
Veteriner Hekim Oktay, Kurbanlık Seçimi ve Kesimiyle İlgili Bilgilendirmelerde Bulundu
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü veteriner hekimlerinden İzzettin Oktay, kurbanlık seçimi ve kesimiyle ilgili yaptığı bilgilendirmelerde Kurbanlık aşılarının tam olması ve belli evraklara sahip olması gerektiğini ifade ederek, kurban olacak koyunun 1 ya
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü veteriner hekimlerinden İzzettin Oktay, kurbanlık seçimi ve kesimiyle ilgili yaptığı bilgilendirmelerde; Kurbanlık aşılarının tam olması ve belli evraklara sahip olması gerektiğini ifade ederek, kurban olacak koyunun 1 yaşından küçük olmaması gerektiğini, 1 yaşında gibi gösterişli olmak şartıyla 7-8 aydan büyük koyunun kurbanlık olabileceğini söyledi.
Keçi cinsinin ise mutlaka 1 yaşında olması gerektiğini belirten Oktay, "Kurban Bayramı geliyor ve hazırlıklar yapılıyor. Besicilerimiz, yetiştirdikleri kurbanlıkları yavaş pazara çıkardılar ve bu noktada kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de aşılarının zamanında yapılmış olmasıdır. Kurbanlıkların sağlıklı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Kurbanlık seçimi yaparken öncelik olarak erkek olanını seçmek gerekiyor. Erkek bulanamadığı zaman dişi hayvan seçilmeli ve en az bir yaşını geçmiş olmalıdır. Büyükbaş hayvanlarda iki yaşını geçmiş olması gerekiyor. Hayvanın ön dişlerini kontrol ederek rahatlıkla yaşını anlayabilirsiniz. Hayvanda dikkat edilmesi gereken, tüylerinin dik olmaması, ağızda salya olmamasıdır. Hayvan kesinlikle hastalıklı olmamalıdır. Cinsiyet organları ve memelerde kötü kokulu akıntısı bulunmamalı. Hayvanın ayaktaki duruşu sağlam olmalı. Bu tür şeylere dikkat ettikten sonra gönül rahatlığıyla vatandaşlarımız kurbanlıklarını seçebilirler. Önemli olan sağlığına, duruşuna ve sağlamlığına dikkat edilmesidir. Çünkü sağlıklı bir et tüketmek için sağlıklı bir hayvanın bulunduğu bir işletmeden ve aşılarının tam olduğu sağlıklı bir denetim geçirdiği küpelenmiş olduğu kayıt altına alınmış olan hayvanları kurban etmek gerekiyor. Bu noktada yetiştiricilerimiz buna dikkat ediyorlar. Dikkat edilen işletmelerden kurbanlıkların seçilmesi bizim için daha uygun olur. Burada küçükbaş ve veya büyükbaş fark etmiyor. Her ikisinde de bu ana şartları sağlamaları gerekiyor. Sağlıklı olması, temiz olması, düzgün olması ve hastalıktan arındırılmış olması dedi.
Büyük ve küçükbaş hayvanlar kısa süre önce pazarlardaki yerlerini alırken, besiciler ellerindeki kurbanlıkların bir kısmını şimdiden satmanın mutluluğunu yaşıyor. Satışlardan memnun olan besiciler, vatandaşlara kurbanlık alımını son günlere bırakmamaları tavsiyesinde bulunuyor. Siirt'te 10 yıldır kurbanlık işiyle uğran besicilerden Levent Başaran, kurban bayramı için kurbanlıklarını hazırladığını belirterek; "Müşteriler gelip bakıyorlar, pazarlık yapıyoruz ve satıyoruz. Müşterilerimiz hayvanlara baktıklarında hayvanın temizliğini, aşılarını, sağlığını kontrol ediyorlar. Hayvanlarım temiz ve sağlıklı olduğu için müşterilerimiz her sene geliyorlar ve satışlarımızı yapıyoruz. Hayvanlarımız bu senede kurbanlık için hazır " diye konuştu.
Haber Merkezi
Bakmadan Geçme





