Yapay Zeka Bir Ailenin Kaderini Değiştirdi

ABD'de yaşayan ve isimleri açıklanmayan bir çift, çocuk sahibi olma hayallerini 18 yıl sonra yapay zekâ teknolojisiyle gerçeğe dönüştürüyor. Erkekte görülen nadir bir kısırlık türü olan azospermi nedeniyle yıllarca başarısız tüp bebek denemeleri yapan çift, son çare olarak Columbia Üniversitesi Doğurganlık Merkezi'ne başvurdu.

Azospermi, meni örneğinde hiç sperm hücresi bulunamamasıyla tanımlanıyor. Bu durumdaki hastalarda mikroskopla saatler süren taramalarda dahi sonuç alınamıyor. Ancak Columbia Üniversitesi’nde geliştirilen ve "STAR" (Sperm Tespitinde Yapay Zeka) adı verilen sistem sayesinde bu çift için umut ışığı doğdu.

Çiftin verdiği meni örneği, gelişmiş bir yapay zekâ algoritmasıyla tarandı. Normalde imkânsız sayılan bir başarıya imza atıldı ve tam 3 adet canlı sperm hücresi tespit edildi. Bu hücreler tüp bebek tedavisinde kullanıldı ve tedavi kısa süre içinde başarıyla sonuçlandı.

Hamilelik Müjdesi: “Gerçek Gibi Değil”

STAR yöntemiyle gebelik elde eden ilk kadın olan anne adayı, hislerini “Gerçekten hamile olduğuma inanmak günler sürdü. Hala her sabah uyandığımda bu bir rüya mı diye düşünüyorum,” sözleriyle anlattı. Doğumun Aralık ayında gerçekleşmesi bekleniyor.

Yeni Umut Kapısı

Uzmanlar, STAR gibi yapay zekâ destekli yöntemlerin kısırlık tedavilerinde çığır açabileceğini belirtiyor. Henüz araştırma aşamasında olan bu sistemin, özellikle erkek kısırlığı vakalarında umut verici sonuçlar doğurabileceği ifade ediliyor.

CNN International’ın haberine göre, bu gelişme, çocuk sahibi olamayan milyonlarca çift için umut verici bir dönüm noktası olabilir.

Bakmadan Geçme