• Haberler
  • YAŞASIN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ

YAŞASIN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ

Yarın 1 Mayıs EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ! ve bu gün, bütün Dünyada İŞÇİ BAYRAMI olarak bilinir ve kutlanır.Dünyanın birçok ülkelerinde olduğu gibi Türkiye genelinde ve İlimizde de etkinlikler düzenlenecek ve işçilerimiz buruk da olsa bayramlarını kutlayacakla

Yarın 1 Mayıs

EMEK VE

DAYANIŞMA GÜNÜ!

ve bu gün, bütün Dünyada

İŞÇİ BAYRAMI

olarak bilinir ve kutlanır. Dünyanın birçok ülkelerinde olduğu gibi Türkiye genelinde ve İlimizde de etkinlikler düzenlenecek ve işçilerimiz buruk da olsa bayramlarını kutlayacaklar. Yarın aynı zamanda resmi tatildir.

Türkiye’de 1 Mayıs kutlamaları zaman-zaman yasaklandı. Ya da

(BAHAR BAYRAMI)

adı altında amacından saptırılmak istendi. Kutlamalarda, çoğu kere sorunlar yaşandı,  hatta katliamlarla sonuçlanan süreçlerden geçti. Özellikle 1977 yılının 1 Mayıs gününde Taksim Meydanındaki gösteriler sırasında yaşanan katliam, o günleri yaşayanların zihinlerine adeta kazınmış gibidir. O gün tam 34 işçi can verirken, bunlardan 5’i kurşunlarla, 29’u ise izdihamlardan dolayı ezilerek yaşamlarını yitirmişlerdi.

2019 yılının 1 Mayıs’ına girerken  ülkemiz genelinde kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel iş yerlerinde çalışan 15 milyona yakın işçi bulunduğu belirtilmektedir.

İstatistiki bilgilere göre, en çok sigortalı işçi İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da çalışmakta. 100 binin üzerinde sigortalı çalışanı bulunan 24 il var. Bunlar İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Adana, Konya, Tekirdağ, Gaziantep, Mersin, Kayseri, Manisa, Denizli, Eskişehir, Balıkesir, Muğla, Sakarya, Samsun, Hatay, Aydın, Kahramanmaraş ve Diyarbakır illeridir.

En az sigortalının bulunduğu iller ise Ardahan, Bayburt, Tunceli, Kilis, Hakkari, Gümüşhane, Bitlis, Kars, Bingöl, Siirt ve Ağrı’dır. Yani Siirt, sondan ikinci durumda.

Günümüzde işçilerle ilgili yığınla sorunlar bulunmaktadır. Bunların en önemlisi asgari ücretin oldukça düşük tutulmasıdır. İkincisi taşeronlaştırma olarak ifade edilen işçi haklarının tırpanlanmasıdır. Üçüncü bir konu ise kısaca (EYT) olarak tanımlanan Emeklilikte Yaşa takılanların yaşadıkları dramdır.

EYT sorunu 1999'da DSP, ANAP ve MHP koalisyon hükümeti tarafından kabul edilen ve emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile yaratıldı. 8 Eylül 1999 gününe kadar işçilerin emeklilik için iki şartı yerine getirmesi gerekiyordu: Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısı.

Yapılan değişiklikle emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60'a, prim gün sayısı ise 7000 güne yükseltildi. 8 Eylül 1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58 erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş süresi getirildi.

Yasa çıktığı zaman Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi tarafından iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. İptal kararından sonra bu defa da kademeli bir emeklilik yaşı düzenlemesine geçildi. Böylece dünya hukukunda yeri olmayan bir şekilde yasaların eskiye uygulanması gibi bir garabet ortaya çıktı. Türkiye genelinde 700 bin kadar EYT’li olduğu tahmin edilirken, bunlardan işlerine devam edenlerin emekli olmak gibi bir niyetlerinin olmadığı, çok az bir kısmının emekli olmak isteyeceği, asıl sorunun işini kaybetmiş olan

İŞSİZ İŞÇİLERDEN

kaynaklanacağı anlaşılmaktadır.

İşçilerimizin ve işlerini kaybetmiş olan işsizlerimizin yine de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günlerini kutlarken başta EYT’liler olmak üzere sorunlarına gerçek anlamda sahip çıkılmasını temenni ediyor ve işçilerimize de

(HAK VERİLMEZ,

ALINIR)

kuralını anımsatıyoruz.

İşçi haklarının, evrensel hukuk kurallarına göre işletildiği bir Türkiye temennilerimizle

(YAŞASIN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ)

diyerek yazımızı noktalıyoruz.

TAŞLAMALAR

BUGÜN 1 MAYIS, BUGÜN

SÖZDE İŞÇİ BAYRAMI

İŞÇİLER İÇİN BAYRAM

YAPACAK HAL Mİ KALDI

İŞÇİLER SENDİKASIZ,

SENDİKALAR İŞLEVSİZ

YİNE DE KUTLUYORUZ

İŞÇİ BAYRAMINI BİZ

SENDİKALAR EMRİNE

GİRMİŞLER HÜKÜMETİN

SESLERİ, SOLUKLARI

BUNDAN ÇIKMIYOR BİLİN

İTİBARSIZLAŞTILAR

SENDİKALAR GERÇEK BU

HEPSİ DE HÜKÜMETİN

EMRİNDE UYDU OLDU

Bakmadan Geçme