Cumhuriyet, hiç de kolay kurulmadı. Yedi düvele karşı kazanılan mücadelede can veren kahramanlar sayesinde hem vatanın mübarek toprakları düşmanlardan temizlendi, hem de saltanattan cumhuriyet rejimine geçildi.
Kurtuluş savaşı yıllarında düşmana karşı topyekün verilen savaşlar yanında, kişisel olarak nam bırakan kahramanlarımız var. Bugünkü yorum yazımızda, yeri gelmişken Maraş’ın işgaline karşı ilk kurşunu sıkan bir kahramanı analım istedik. O kişi,
(SÜTÇÜ
İMAM)
olarak ünlenen kahramandır.
31 Ekim 1919 günü Kahramanmaraş’ta hamamdan çıkan 3 Türk kadınının yolunu kesen Fransız Ermeni lejyonerleri
"Burası artık Türk memleketi değildir. Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez!"
diyerek kadınların peçelerini zorla açmak istemişlerdi. Olaya ilk müdahale eden Çakmakçı Sait;
"Gâvur oğulları!
Dokunmayın bacılarıma!"
diyerek Ermeni lejyonerlerinin üzerine yürür. Üzerinde silahı olmayan Çakmakçı Sait, silahlarıyla karşılık veren işgalciler tarafından yaralanır ve daha sonra ölür. Bu olaya şahit olan Sütçü İmam silahıyla ateş açar ve bir Ermeni lejyon askerini öldürür, bir diğerini de yaralar. 1 Kasım 1919 tarihinde, ölen Ermeni için büyük bir cenaze töreni düzenlenir. Ermeniler ve Fransız askerleri Sütçü İmam'ı aramaya başlayınca Sütçü İmam bir atla Ağabeyli köyüne gider. Ermenilerin ve Fransızların bütün çabalarına rağmen
SÜTÇÜ İMAM
bulunamaz. İşte, 31 Ekim 1919'da düşmana ilk kurşunu sıkan Sütçü İmam, Maraş’ta kurtuluş hareketini başlatan kahramandır.
Olaydan sonra Sütçü İmam ev ev aranır. Ancak hiç kimse nerede olduğu bilgisini vermez. Hatta dayısının oğlu olan Kireççioğlu Kadir'e yerini öğrenmek için işkence yapılır, burnu ve kulakları kesilerek öldürülür. Bir tabutun içine koyularak, vatandaşa gözdağı olsun diye hükûmet meydanında vatandaşlara teşhir edilir.
Sütçü İmam, daha sonra Bertiz bölgesinde Yüzbaşı Muharrem Beyazıt komutasındaki birliğin hazırlıklarına katılır.
Maraş'ın kurtuluşundan sonra belediyede odacılık görevi, ardından da bir kalede topçuluk görevi verilir. Kahramanmaraş'ın kurtuluşda yaşanan Bayrak Olayı yıl dönümü kutlamaları sırasında kimi söyleme göre kalabalıkla kaleye çıkarken kimine göre de 101 pare top atışı yapılırken top aracı çok ısındığı için 21. ya da 22. top atışı sırasında ateş alır ve toptan bir parça alnına saplanır. Hemen hastaneye kaldırılan Sütçü İmam 2 gün yaşadıktan sonra ölür.
Kahramanlarını unutmayan bu millet Kahramanmaraş'taki üniversitenin adını
(KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ)
olarak adlandırmıştır.
Sütçü İmamın asıl adı (
İmam Ali
)'dir. Süt satarak geçimini sağladığı için
"SÜTÇÜ"
lakabı verilmiştir. Maraş’ta kurtuluş mücadelesini başlatan bu kahraman direnişçi, Maraş'ta Fransız-Ermeni askerlerine karşı ilk kurşunu sıkması sebebiyle adı ebedileşmiştir.
Evet, 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgaline karşı çıkarak Yunan askerlerine karşı İLK KURŞUNU SIKAN Gazeteci Hasan Tahsin olduğu gibi 31 Ekim 1919’da da Maraş’ta SÜTÇÜ İMAM, işgalcilere ilk kurşunu sıkan kahramandır.
İşte bu millet varlığını, istiklâlini ve istikbalini öyle yiğit kahramanlarına borçludur. Ruhları şadolsun…
TAŞLAMA
ENFLASYON DÜŞÜYORMUŞ
MEHMET ŞİMŞEK’E GÖRE
VATANDAŞLAR NE DESİN
YOLU TARİF ZOR KÖRE
DÜŞSE BİZ DE GÖRÜRDÜK
AZ OLSUN HİSSEDERDİK
ENFLASYON DÜŞTÜ DİYE
BİZDE BAYRAM EDERDİK
MAAŞ ZAMMINI DÜŞÜK
TUTMANIN OYUNU BU
MİLLET DE YUTTU SANKİ
YAPILAN BU OYUNU
ENFLASYON DÜŞMÜŞ İSE
ALIM GÜCÜ YOK DEMEK
BU DÜŞÜŞ TEHLİKELİ,
BUNU BİLMEMİZ GEREK
NE YAPACAK VATANDAŞ
ALIM GÜCÜ OLMAZSA
ESNAF DA GELE ÇEKER
EMTAI SATILMAZSA