• Haberler
  • Genel
  • Yeni İnfaz Düzenlemesi Bayram Öncesi Meclis'e Sunulacak

Yeni İnfaz Düzenlemesi Bayram Öncesi Meclis'e Sunulacak

En az 40 bin tutuklunun tahliyesine kapı aralayabileceği belirtilen infaz düzenlemesiyle ilgili siyasi trafik hız kazandı.

AK Parti, MHP ile birlikte hazırladığı düzenleme taslağını Meclis'teki tüm partilerle istişare ederek son haline getirmeye hazırlanıyor. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından teklifin Kurban Bayramı öncesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulması bekleniyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemeyle ilgili ilk görüşmesini DEM Parti yetkilileriyle yaptı. Güler’in, çalışmanın mimarlarından biri olan MHP’li Feti Yıldız ile gerçekleştirdiği ön toplantı ise dikkat çekti. Güler’in bu hafta diğer partilerle de görüşerek süreci tamamlaması planlanıyor.

Meclis’in 5 Haziran'da Kurban Bayramı tatiline girecek olması nedeniyle teklifin yasalaşma süreci tatil sonrasına kalacak. Bu nedenle düzenleme bayram öncesinde Meclis’e sunulsa da hemen yasalaşmayacak.

MHP: Eşit, Sade ve Kalıcı Bir Sistem Gerekli

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, infaz sisteminin adil, anlaşılır ve cezasızlık algısını ortadan kaldıracak bir yapıya kavuşturulması gerektiğini vurguladı. Yıldız, insan onurunu temel alan, sade bir dille yazılmış ve sık değişiklik gerektirmeyen bir infaz kanununa ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ayrıca Yıldız, infaz düzenlemesinden sonra yeni anayasa çalışmaları için adım atılacağını ve bu reformun Türkiye'nin geleceği açısından hayati önem taşıdığını ifade etti.

DEM Parti Taleplerini Sıraladı

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, düzenlemenin bir an önce yasalaşması gerektiğini vurgularken, birçok beklentiyi de gündeme taşıdı. Parti, özellikle hasta ve yaşlı tutukluların serbest bırakılması, kayyum uygulamasına son verilmesi, Barış Akademisyenlerinin görevlerine dönmesi ve AİHM kararlarının uygulanması gibi başlıkların dikkate alınmasını talep etti.

AK Parti kanadından ise bu beklentilerden özellikle hasta ve yaşlı mahkumlara dair kısmın karşılanacağına kesin gözüyle bakıldığı ifade edildi. Diğer taleplerin ise zaman içerisinde değerlendirmeye alınabileceği dile getiriliyor.

CHP: Dar Kapsamlı Teklifi Yetersiz Buluyoruz

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise, dar kapsamlı bir infaz teklifine destek vermeyeceklerini belirterek, daha kapsamlı bir demokratikleşme ve hukuk reformu talep ettiklerini söyledi. CHP’nin, düzenleme ile ilgili müzakere zemini olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ilişkin hukuki süreci gündeme taşıyabileceği iddiaları da kulislerde konuşuluyor. Ancak iktidar cephesinden bu tür kişisel pazarlıklara sıcak bakılmadığı, düzenlemelerin genel esaslara göre belirleneceği yönünde açıklamalar yapılıyor.

Covid Dönemi Düzenlemesi Genişliyor

Yeni infaz paketinin içinde, salgın döneminde yürürlüğe giren ve belirli tarih öncesi suçlar için uygulanan denetimli serbestlik hükümlerinin kapsamının genişletilmesi de yer alacak. 31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyip cezası henüz kesinleşmemiş olan kişilerin de düzenlemeden faydalanabilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda yaklaşık 60 bin kişinin etkilenmesi bekleniyor.

Kimleri Kapsıyor?

Yeni düzenleme bazı ağır suçları işleyenlerin koşullu tahliye sürecine dahil edilmesini de gündeme getiriyor. Terör, cinayet, cinsel suçlar ve uyuşturucu gibi suçlardan hüküm giyenlerin de belirli şartlar altında düzenlemeden faydalanabileceği belirtiliyor.

Ayrıca daha önce aynı suçu birden fazla kez işleyen hükümlülerin, cezaevinde iyi hal göstermeleri durumunda erken tahliye hakkından yararlanmasının önü açılıyor.
Yeni sistemle birlikte, çocuklu annelere ve yaşlı ya da ağır hasta mahkumlara yönelik “evde infaz” seçeneği de devreye girecek.

2 yıl ve altındaki cezalarda infaz süresi, mahkumun tutumu ve pişmanlığı gibi faktörler dikkate alınarak yeniden düzenlenecek.

Bakmadan Geçme