Yeni Kaledonya'da Özel Statülü Devlet Kuruluyor
Fransa'nın sömürgesi Yeni Kaledonya'da bağımsızlık yanlıları ile Paris yönetimi arasında özel statülü bir devlet kurulması konusunda anlaşmaya varıldı. Yeni yapı ile ada sakinleri hem Yeni Kaledonya hem de Fransız vatandaşı olacak, nikel kaynaklarının yönetimi ise referanduma taşınacak.
Fransa'nın sömürgesi Yeni Kaledonya’da özel statülü bir devlet kurulmasına dair anlaşma imzalandı. Bağımsızlık yanlıları ile Paris destekçileri arasında varılan 13 sayfalık mutabakat, Yeni Kaledonya’nın Fransa bünyesinde özel bir yapıyla yönetilmesini öngörüyor.
Yeni statü ile birlikte ada sakinleri, hem Yeni Kaledonya hem de Fransız vatandaşı olacak. Bu yıl seçim yapılmayacak, ancak gelecek yılki belediye seçimlerine yalnızca ada doğumlular veya en az 15 yıldır aralıksız burada yaşayanlar katılabilecek.
Ayrıca, adadaki önemli nikel kaynaklarının yönetimi için stratejik bir plan hazırlanacak ve bu konuda halk referandumla görüş bildirecek. Uluslararası kamuoyunun da bu yeni statüyü tanıması bekleniyor.
Bakmadan Geçme





