• Haberler
  • 'YİĞİT MUHTAÇ OLMUŞ KURU SOĞANA'!!!

'YİĞİT MUHTAÇ OLMUŞ KURU SOĞANA'!!!

Bütün mutfakların vazgeçilmez sebzeleri arasında KURU SOĞAN mutlaka vardır.Soğanı olmayan bir mutfak hayal bile edilemez.

Bütün mutfakların vazgeçilmez sebzeleri arasında

KURU SOĞAN

mutlaka vardır. Soğanı olmayan bir mutfak hayal bile edilemez. Çünkü soğan, her yemeğin ya içindedir, ya da yanına konulur. Soğan yemeyen, soğan sevmeyen var mı, pek tahmin edemiyorum. İnanır mısınız baklavayla bile soğan yiyenlere şahit olmuşluğumuz vardır. Acısı gözlerimizi yaşartsa, bir süre için ağzımızın kokusunu bozsa bile, soğan, asla vazgeçemeyeceğimiz bir sebzedir, büyük bir nimettir…

Son günlerde soğan medyada en çok konuşulan konuların başında gelmekte. Öyle ki, gazetelere manşetten bile haber  oldu. 81 milyon nüfusun en az 80 milyonunun yediği bir sebze olun soğanın, haliyle önemi de büyüktür.

Hem,

‘S

OĞAN’

deyip geçmemek lâzım. Kokusu sebebiyle zaman-zaman (özellikle toplantılara ve davetlere gidilecekse) soğan yemekten çekinsek bile insan sağlığına oldukça faydalı bir sebze olduğu tıbben de ispat edilmiştir. Soğan suyunun faydaları arasında ilk olarak sayılanlar antiseptik olması, bakterilere karşı vücudun direncini arttırması, kan basıncını dengelemesi ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağlaması bulunuyor.

1 orta boy soğanın  (110 gr) ortalama 44 kalori içerdiği belirtilmektedir. Kolesterol ve yağ içermeyen soğan, besin lifi bakımından oldukça zengindir ve 1 adet soğan, sağlıklı sindirim sistemi için kritik önemi olan besin lifinden 2 gram içerir. Yani 1 soğan yiyerek günlük besin lifi ihtiyacının %7’sini almanız mümkündür. Soğan aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum mineralleri bakımından zengin bir sebzedir.

Yüksek tansiyona karşı kalkandır. İyi huylu kolesterolün yükseltilmesi için çiğ soğan yenilmesi önerilir.

Özellikle yüksek kolesterollü, yağlı et yemekleri sırasında soğan yiyerek kötü kolesterolün olumsuz etkilerine karşı damalarımızı koruyabiliriz. Mide kramplarına karşı olumlu etkileri vardır. Besin lifi bakımından zengin olduğu için kan şekerindeki dalgalanmaları önler. Diyabet hastalarına karşı soğan tüketilmesi önerilmektedir. Kabızlığa karşı tüketilmesi tavsiye edilmektedir. İdrar sökücü olup, kanın temizlenmesine yardımcı olur.

İşte, soğan denilen nimetin öylesine büyük yararları vardır. Soğanın bir özelliği de bol yetişen bir sebze olması açısından

UCUZ

olmasıdır! Bu bakımdan fakirlerin ekmeğinin tek katığı olarak kullanıldığı çoktur.

Ancak ve maalesef soğan denilen bu nimet, son zamanlarda

UCUZ

olmak vasfını yitirdi. Öyle ki, kilosu 5 TL’ye kadar çıktı. Gerçi bu durumu stokçuların oyunlarına bağlayanlar var ama bizi ilgilendiren hala pahalı satılmakta oluşudur! Fakirlerin, ekmeklerine katkı yaptıkları soğana bile artık ulaşamamalarıdır!

Halk şairi Mahsuni Şerif’in günümüze uygun soğanla ilgili bir deyişini anımsatarak yorumumuzu noktalamak en iyisi olacak:

YOKSULUN SIRTINDAN DOYAN DOYANA

BUNU GÖREN YÜREK NASIL DAYANA

YİĞİT MUHTAÇ OLMUŞ KURU SOĞANA

BİLMEM SÖYLESEM Mİ SÖYLEMESEM Mİ…

ANEKDOT

Dostunun:

-Bir gün gel de misafirim ol. Birlikte yemek yiyelim. Ekmeğimizi tuza banarak, KURU SOĞANI KATIK YAPALIM…

demesi ve bu teklifi sık-sık dile getirmesi üzerine, çok güzel bir ziyafet umuduyla arkadaşının teklifini kabul eden adam, bakar ki önlerine yemek diye konulan gerçekten ekmek, tuz, kuru soğan ve bir tas sudan ibarettir.

Uğradığı hayal kırıklığı karşısında tepkisini nasıl ortaya koyacağını düşünmekteyken, bu sırada evin kapısı çalınır. Ev sahibi kapıyı açar. Kapının önünde bir dilenci vardır.

-Allah rızası için bir sadaka…

diye söylenir.

Ev sahibinin:

-Hadi, Allah versin!

diyerek eli boş döndürmek istemesine karşı fakir ve arsız dilenci uzun süre direnince, ev sahibi zıvanadan çıkarak:

-Git bak, yoksa ayaklarını kırarım!

der.

Bu durumu fırsat bilen misafir,  fakirin yanına giderek yüksek sesle söylenir:

-Bak kardeşim, ayaklarının kırılmasını istemiyorsan, hemen çek git! Bu ev sahibi öyle sözünün eri bir adam ki, bir yıldan beri (gel birlikte ekmeğimizi tuza banıp, kuru soğanı katkı yapalım, dedi de, ne kadar sözünün eri olduğunu bu gün ispatladı. Önüme ekmek, tuz, kuru soğan ve bir tas su koydu. Ayaklarının kırmasını istemiyorsan hemen çek, git, kurtul, diyorum!

TAŞLAMALAR

FAKİRİN EKMEĞİNE

KATKISI İKEN SOĞAN

KURU SOĞANI DAHİ

ALAMAZ OLDU İNAN

ÇIKMIŞ KURU SOĞANIN

KİLOSU BEŞ LİRAYA

GELİN DE ACIMAYIN

FAKİRE, FUKARAYA

EKMEK, SOĞAN VE TUZDUR

BİL Kİ FAKİRİN AŞI

ASGARİ ÜCRETLİNİN

YETMEZ BUNA MAAŞI

EKMEK VE SOĞAN DAHİ

NERDEYSE LÜKS OLACAK

LOKANTALARDA GİRER

MENÜ LİSTESİNE BAK

Bakmadan Geçme